Sve prednosti akumulatora za fotonaponske sustave

Općenito se smatra optimalnim rješenjem, stoga proučimo prednosti i nedostatke kombiniranja fotonaponskih ploča sa sustavom za pohranu energije.

Svatko tko je ugradio fotonaponski sustav na krovu svog doma ili poslovnog prostora vrlo dobro će poznavati prednosti. Omogućuje vam neovisnost o električnoj mreži (ili barem ograničava vašu ovisnost i), posebno ljeti, proizvodi čistu energiju i smanjuje vaše račune za struju

No iako će sustav tijekom ljeta raditi punim kapacitetom, to se ne može reći za hladnije mjesece. Način da iskoristite besplatnu sunčevu energiju u zimskim mjesecima je kombiniranje vašeg fotonaponskog sustava sa sustavom akumulatora

Kako rade ovi sustavi akumulatora?

Prije nego objasnimo kako rade, pogledajmo pobliže sustave akumulatora koji se mogu koristiti s fotonaponskim sustavima. To su posebne vrste baterija, dizajnirane za optimizaciju proizvodnje energije sustava i smanjenje potrošnje električne energije. Glavna funkcija ovih akumulatora, također poznatih kao sustavi za pohranu energije, je pohraniti višak proizvedene energije kako bi se mogla koristiti kada je to potrebno.

Fotonaponski sustav sastoji se od ploča koji proizvode električnu energiju u istosmjernoj struji i pretvarača koji je pretvara u izmjeničnu struju, omogućujući da se koristi u isto vrijeme kada je proizvedena (izravna samo-potrošnja). Energija koja je proizvedena, ali nije iskorištena se pak dovodi u električnu mrežu. Međutim, akumulatorski sustav vam omogućuje da odgodite samo-potrošnju, izbjegnete rasipanje energije i maksimizirate prednosti cijelog proizvodnog sustava.

Općenito, fotonaponski sustav s akumulatorom radi slijedeći ove jednostavne korake:

  • Jutro: proizvedena energija se sama troši, a višak se pohranjuje u baterije;
  • Poslijepodne: akumulator dostiže svoj maksimalni kapacitet, a sav proizvedeni višak energije šalje se u električnu mrežu;
  • Večer: kada nema sunca, sustav prestaje proizvoditi energiju. Tako se električna energija pohranjena u baterijama može koristiti;
  • Noću: nakon što se potroši sva električna energija pohranjena u akumulatoru, vraćate se na korištenje električne energije iz električne mreže

Akumulatorski sustavi za tvrtke: da ili ne?

Kao što smo vidjeli, sustav za pohranu je savršen za fotonaponski sustav u kući ili stambenoj zgradi, budući da vam omogućuje korištenje električne energije proizvedene tijekom dana bilo tijekom večeri ili noću. No je li ovaj sustav valjano rješenje i za tvrtke? Odgovor je da. Sve dok se energetske potrebe tvrtke ne poklapaju s vremenom kada fotonaponski sustav proizvodi većinu svoje energije. Pogledajmo primjer. Ako tvrtka treba energiju vikendom ili troši puno električne energije navečer ili noću, tada bi ugradnja akumulatorskog sustava svakako bila odličan način da smanji svoje račune za energiju.

Fotonaponski sustav s akumulatorom i dizalicom topline

Ugradnjom fotonaponskih ploča možete proizvoditi čistu, obnovljivu energiju koja će zadovoljiti potrebe vašeg poslovanja; a kombiniranjem istog s akumulatorskim sustavom možete dodatno smanjiti svoju ovisnost o električnoj mreži, koristeći energiju koja je pohranjena u baterijama kada postrojenje ne radi. 

Pa zašto ne biste koristili ovu energiju za rad dizalice topline, tako da vaša tvrtka ima odličan sustav grijanja/klimatizacije, kao i opskrbu potrošnom toplom vodom? Dizalice topline zahtijevaju električnu energiju, koja čini oko 25 % njihovih energetskih potreba; međutim, preostalih 75 % energije koja im je potrebna za rad dolazi iz obnovljivih izvora, poput vanjskog zraka, podzemne vode ili podzemne topline. 

Kombinirate li dizalicu topline s fotonaponskim sustavom, tada je možete napajati besplatnom energijom koju proizvode solarne ploče, izbjegavajući potrošnju fosilnih goriva koja se obično koriste u bojlerima, a cijeli sustav činiti još učinkovitijim.

Fotonaponska pohrana energije:

Tvrtka Clivet već više od 30 godina prodaje svoje dizalice topline na tržištu; ova se tehnologija smatra jednim od najučinkovitijih sustava za grijanje ili hlađenje stambenih, poslovnih i industrijskih zgrada, u smislu uštede energije i poštovanja okoliša. 

Sada možete kombinirati novi ili postojeći fotonaponski sustav sa Sinergy, Clivet rješenjem koje vam omogućuje da pohranite električnu energiju proizvedenu fotonaponskim sustavom tijekom dnevnog svjetla i koristite je za napajanje klima uređaja i sustava za proizvodnju potrošne tople vode tijekom noći ili u slučaju nestanka struje u mreži.

Sinergy se vrlo brzo isplati zbog svoje visoke učinkovitosti, a sustav je dizajniran da traje više od 10.000 ciklusa punjenja i pražnjenja, što je ekvivalentno gotovo 30 godina zajamčenog rada.