Idealna životna udobnost uz ekosustav Smart Living

Više od pola života živimo unutar zidova svog doma. Eto zašto nam čist zrak, odgovarajuća toplina i pametne aplikacije za kontrolu prostorije mogu doista promijeniti život, na bolje.

Izraz udobnost stanovanja je ušao u rječnik svih nas i označava stanje blagostanja koje ljudi mogu postići unutar određenog okruženja. To je stanje koje ovisi o nizu čimbenika, kao što su razina temperature i vlažnosti, kvaliteta zraka i jačina buke, a koje poprima još važniju ulogu jer većinu vremena provodimo u domu, tijekom našeg života. Čak 55 % prema nedavnom istraživanju.

Udobnost stanovanja prije svega utječe na zdravlje ljudi, pridonosi smanjenju obolijevanja, a samim time i smanjenju troškova zdravstvene zaštite. Ekološki aspekt je također vrlo važan. Da, jer da bi se postiglo to stanje blagostanja neizbježno je trošiti energiju. Razmislite samo o resursima potrebnim za zagrijavanje kuće zimi i hlađenje ljeti, ali i za proizvodnju potrošne tople vode i osiguravanje pravilne izmjene zraka. To je razlog zašto, u kontekstu u kojem troškovi energije imaju snažan utjecaj na kućne proračune, moći računati na rješenja klimatizacije koja koriste obnovljive izvore energije postaje uistinu neophodno. Kako zbog poštovanja okoliša, smanjenja štetnih emisija, tako i zbog uštede na računima.

Sustav Smart Living za inteligentnu i svjesnu udobnost stanovanja

Smart Living je integrirani sustav upravljanja udobnošću i energijom koji je dizajnirala tvrtka Clivet za stambene primjene. 
Obuhvaća sljedeće sastavne dijelove:

  • Dizalica topline za grijanje, hlađenje i pripremu potrošne tople vode
  • Sustav za obnovu i pročišćavanje zraka s aktivnom termodinamičkom rekuperacijom i elektronskom filtracijom
  • Clivet Sinergy: akumulator energije koji se može spojiti na fotonaponske ploče za napajanje sustava namijenjenog udobnosti i opskrbi energijom raznih kućnih korisnika
  • Termostati HID-TSmart
  • Tihi sobni terminali elegantnog dizajna
  • Control4 NRG: pomoćnik za inteligentno upravljanje udobnošću i energijom

Tvrtka Clivet već više od 30 godina radi na tome kako bi zajamčila što bolje životne udobnosti kako za one koji kupuju novu nekretninu tako i za one koji se spremaju započeti renoviranje i nudi široku paletu proizvoda za grijanje i hlađenje, obnovu i pročišćavanje zraka, pripremu potrošne tople vode i spajanje na solarne ploče.

Uvođenjem sustava Smart Living tvrtka čini još jedan korak naprijed u pogledu inovacija kako bi svoja rješenja učinila još učinkovitijim, povezanijim i lakšim za praćenje. Prema tvrtki Clivet, kuća postaje „pametna“ tek kada je u stanju osigurati najbolju udobnost stanovanja tako što će troškove energije svesti na minimum ili ih čak eliminirati. Ali kako postići energetsku neovisnost doma? Jednostavno. Kroz savršenu integraciju između dizalica topline, električnog sustava za pohranu Clivet Sinergy i pametnog pomoćnika Control4 NRG.

Ekološki prihvatljivo grijanje dizalicom topline

Dizalica topline predstavlja ekološku alternativu klasičnom bojleru, budući da uglavnom koristi energiju koja dolazi iz vanjskog zraka, iz podzemnih voda ili iz topline podzemlja. I ne samo to: za razliku od bojlera, ovaj uređaj ne samo da grije kuću tijekom zime, već je može čak i hladiti u najtoplijem razdoblju, time prisutnost klima uređaja postaje suvišna.

Tvrtka Clivet nudi širok izbor dizalica topline koje osiguravaju maksimalnu uštedu energije, brojne mogućnosti konfiguracije (split ili monoblok, ugradbene ili vidljive itd.) te opremljene ekološkim rashladnim sredstvom R-32. Od inovacija među hibridnim modelima ističemo dizalicu topline Sphera EVO 2.0 EASYHybrid, koja je prošle godine dobila Klimahouse Prize u kategoriji Market Performance (tržišni učinak), potvrdivši se kao najbolji održivi i ekonomični hibridni sustav koji bez problema zamjenjuje bojler.

Predvodnik linije Full Electric, Sphera EVO 2.0 je umjesto toga split dizalica topline zrak-voda (unutarnja i vanjska jedinica su odvojene kako bi se zajamčila optimizacija prostora napomena urednika) dostupna u širokom rasponu snaga (od 4 do 16 kW) i u 3 različite konfiguracije: zidna, s integriranim spremnikom PTV i ugrađena. Stroj koji se savršeno kombinira sa podnim, stropnim ili zidnim sustavima grijanja, koji ima CD Inverter tehnologiju, jamči hlađenje i koji se može kombinirati sa spremnicima potrošne tople vode do 250 litara.

Uvijek čist zrak uz kontroliranu mehaničku ventilaciju

Kvaliteta zraka u zatvorenom prostoru svakako je ključna za zdravlje onih koji žive u domu, kao što je i jedan od odlučujućih čimbenika za postizanje optimalne udobnosti stanovanja. Zapravo, uobičajeno udisanje ustajalog zraka pogoduje pojavi alergija i respiratornih problema. Neka istraživanja također pokazuju da produljeni dodir s mikroonečišćivalima može biti povezan s rizikom od razvoja ozbiljnih bolesti poput raka ili dijabetesa

Kako bi se zajamčilo obnavljanje i pročišćavanje zraka, tvrtka Clivet nudi jedinicu za kontroliranu mehaničku ventilaciju ELFOFresh EVO. Idealna za ugradnju unutar spuštenog stropa, zahvaljujući svojoj maloj veličini i visini od samo 29 cm, stroj karakterizira inovativni termodinamički sustav rekuperacije topline, koji sam zadovoljava preko 85 % zahtjeva građevine, pročišćava zrak s visokom učinkovitim elektrostatičkim filtrom (opcija) i osigurava količine zraka od 125 do 500 m3/h, kako bi se zadovoljila obnova domova do 300 četvornih metara. Nije slučajnost da je tijekom posljednje dodjele Energy Saving Awards (UK) nagrađen kao kućni ventilacijski proizvod godine 2022Domestic Ventilation Product of the Year 2022.

Uz Sinergy i Control4 NRG pomoćnika, dom postaje uistinu pametan

Tehnološki razvoj i digitalizacija također su omogućili maksimiziranje potrošnje energije unutar doma, kako bi se omogućila potpuna neovisnost. Modularni sustav pohrane sa Sinergy inverterom zapravo je u stanju pohraniti električnu energiju proizvedenu fotonaponskim sustavom tijekom dana i koristiti je za napajanje klima uređaja i sustava za proizvodnju potrošne tople vode navečer. 

Pametni pomoćnik CONTROL4 NRG, s druge strane, omogućuje upravljanje integracijom između akumulatora Sinergy i dizalica topline na najbolji mogući način za povećanje udobnosti i učinkovitosti, stvara potrebnu energiju samo gdje i kada je potrebno, na temelju potreba svih stanara.

Za dovršetak sustava, tvrtka Clivet također nudi ugradbene Wi-Fi kronotermostate sa zaslonom osjetljivim na dodir koji su dizajnirani da na najbolji način iskoriste sustave opremljene Sphera EVO dizalicama topline. Dostupni u dvije boje, termostatima se također može upravljati na daljinu, pomoću aplikacije Clivet Home Connect dostupne za Google Play i App Store ili s najčešćim glasovnim pomoćnicima kao što je Alexa.