null Tvornice EJOT & EMPWR

tvornice ejot & empwr

Feltre (Belluno)

Tvornica EJOT - Nova Gradiška

Tvrtka EJOT Spojna Tehnika izgradila je tvornicu plastičnih profila za fasadne sustave u Industrijskom parku Nova Gradiška, prvi takav proizvodni pogon u ovom dijelu Europe.

U veljači 2022. u Industrijskom parku Nova Gradiška tvrtka EJOT kupila je 78 tisuća četvornih metara zemljišta i odmah krenula u izradu projektne dokumentacije.

Prilikom same gradnje tvornice Investitor je vodio brigu o najvišim ekološkim standardima tako da će zgrada EJOT-a, po ugradnji solarne elektrane, biti potpuno CO2 neutralna.

Slijedeći potrebe investitora, projektantska kuća TUB d.o.o., uz podršku MB FRIGO Grupe koja je Clivet distributer za Hrvatsku, pripremila je projekt, a kao proizvođač opreme koji prati najviše ekološke standarde izabran je Clivet i potpuno inverterske dizalice topline s ekološkim rashladnim sredstvom R32, te mogućnosti rada u grijanju do vanjske temperature -20°C.

Katnost objekta proizvodnog pogona EJOT je Po+Pr+1, a ukupna površina objekta je 5289 m2.

Na osnovu potreba za rashladnom i ogrjevnom toplinom odabrane su tri dizalice topline sa zrakom hlađenim kondenzatorom ogrjevnog kapaciteta po 125.000 W, te rashladnog kapaciteta 180.000 W sustava tople vode 45/40 °C, te rashladne vode 7/12 °C, dok je za potrebe tehnološkog procesa predviđen rashladnik vode sa zrakom hlađenim kondenzatorom.

Dizalica topline zrak – voda i rashladnik vode predviđeni su u kompletu s hidrauličkim modulom koji se sastoji od cirkulacijske crpke varijabilnog protoka, inercijske posude te membranske zatvorne ekspanzijske posude.

Rashladnik također posjeduje opciju free coolinga.

Za potrebe PTV-a, zagrijavanje vode u spremniku riješeno je s dvije visokotemperaturne dizalice topline u split izvedbi koje se sastoje od vanjske i unutarnje jedinice.

Vanjska jedinica je smještena na krovu istočnog aneksa, dok su unutarnje jedinice smještene u u tehničkoj prostoriji u prizemlju objekta zajedno sa spremnikom PTV-a.

Uz unutarnju jedinicu i spremnik PTV-a u tehničkoj prostoriji je smještena hidraulička skretnica, cirkulacijska crpka sekundara i zatvorene membranske ekspanzijske posude sustava grijanja i PTV-a.


Isporučeni uređaji:

  • Dizalica topline WiSAN-YEE1 85.4 kom 3
  • Dizalica topline SQKN-YEE 1BC / MiSAN-YEE 1S 8.1 kpl 2
  • Rashladnik vode s free cooling opcijom WSAT-YES FC 30.2

MB Frigo grupa kao Clivet partner – distributer u Hrvatskoj isporučili su opremu i osigurali puštanje u rad.

 

Tvornica EMPWR – Nova Gradiška

Tvrtka EMPWR, u vlasništvu belgijskog investicijskog fonda Waterland, globalni je lider u proizvodnji energetskih pločica, a orijentirana je isključivo na izvoz. 

U 2022. godini EMPWR je u tvornicu u Novoj Gradišci uložio dodatna 22 milijuna eura. Investirano je u proširenje proizvodnog pogona i skladišnog prostora te ulaganje u proizvodnu opremu – dodatnu proizvodnu liniju koja je povećala kapacitet proizvodnje za dodatnih 100 milijuna proizvoda. 

Za potrebe dogradnje tvornice nije bilo predviđeno priključenje na postojeće energente na građevini, već se za potrebe klimatizacije prostora predvidjela električna dizalica topline zrak-zrak u izvedbi kompaktne krovne klimatizacijske jedinice (rooftop). Na krovu se predviđa dogradnja tri jedinice povezane kanalskim razvodom i distribucijom zraka anemostatima i rešetkama.

Rooftop jedinice osim potreba hlađenja, grijanja i prozračivanja prostora morale su biti opremljene sustavom odvlaživanja i automatskom regulacijom unutar jedinice po principu staviti u navodnike “instaliraj i koristi” (plug & play).

Clivet, kao u Hrvatskoj najzastupljeniji proizvođač rooftop jedinica, i ovaj je put svojim uređajima zadovoljio potrebe projekta.

Uređaji isporučeni na objekt, osim vrhunskih tehničkih karakteristika i maksimalnih sezonskih učinkovitosti, još jednom su dokazali fleksibilnost Cliveta kao proizvođača opreme koji pruža zavidni know-how na tržištu uređaja za obradu zraka.

Dakako, sve je to moguće uz partnera kao što je MB Frigo Grupa koja je i na ovom referentnom projektu isporučila opremu i pustila u rad postrojenja.


Isporučeni uređaji:     

  • Rooftop jedinica CSRN-XHE2 90.4 kom 1
  • Rooftop jedinica CSRN-XHE2 60.4 kom 3
  • Rooftop jedinica CSRN-XHE2 49.4 kom 1
  • Rooftop jedinica CSRN-XHE2 44.4 kom 1